SILY.INFO

Ett steg i taget, Windows 10 tips

Så här installerar du Android O på Pixel- eller Nexus-enheter

Raindrops on tulip leaf

Android O är nästa version av Googles mobila operativsystem som företaget kommer att släppa under 2017. Den nya versionen av Android innehåller inga större ändringar, men det förbättrar enhetens batteritid och aviseringar. Det kommer att finnas ett officiellt API för autofyll, adaptiva ikoner, och O kommer att införa en ny bild-i-bild-läge för tabletter samt telefoner.

Vid sidan av tillkännagivandet gjorde Google också tillgänglig fabriksbild förhandsvisning för utvecklare. Även om du måste vänta till maj för att få Android O genom betaprogrammet, kan du installera den tidiga förhandsversionen på din Pixel eller Nexus-enhet. Det kommer bara att ta lite mer arbete.

I den här guiden får du lära dig stegen för att manuellt blinka telefonen eller surfplattan för att installera Android O och testa alla nya funktioner.

Android O-enheter som stöds
Säkerhetskopiera din Android-enhet
Ladda ner ”15 sekunder ADB Installer”
Ladda ner Android O
Konfigurera din Android-enhet
Så här blinkar du enheten med Android O
Android O-enheter som stöds
Om du vill prova Android O behöver du en av dessa kompatibla enheter:

Google Pixel
Google Pixel XL
Google Pixel C
Nexus 5X
Nexus 6P
Nexus-spelare
Du bör inte försöka installera den här versionen av det mobila operativsystemet på någon annan enhet än de i listan.

Kom också ihåg att Android O är en oavslutad produkt, och du hittar buggar, du kommer över fel och funktioner kanske inte fungerar som förväntat.

Säkerhetskopiera din Android-enhet
Eftersom du kommer att låsa upp bootloader och göra en ren installation av OS, vill du se till att göra en säkerhetskopia av dina data innan du fortsätter.

Du kan snabbt göra detta genom att gå till Inställningar > Säkerhetskopiering & återställning och se till att enheten och appdatumet säkerhetskopieras.

Skapa en säkerhetskopia av dina foton och videoklipp, du kan använda Google Foto eller ansluta telefonen eller surfplattan till datorn och bara kopiera via DCIM-mappen. Glöm inte heller att kopiera andra filer och mappar som du kan ha skapat.

Ladda ner ”15 sekunder ADB Installer”
Den ”15 sekunder ADB Installer” är inte från Google, men det är ett verktyg som hjälper dig att installera den officiella Android-verktyg på Windows utan att behöva ladda ner hela SDK för att installera endast ett fåtal objekt. Du kan ladda ner detta verktyg från XDA forum med hjälp av länken nedan.

När du startar installationen skriver du Y för att godkänna att installera ADB och Fastboot. Skriv Y igen när du uppmanas att installera ADB systemomfattande och drivrutiner. Starta slutligen om datorn för att slutföra installationen.

Installationsfilerna finns i adb-mappen i C: Bilresa.

Ladda ner Android O
Det är nu dags att ladda ner bilden som innehåller filerna för att installera Android O. Google listar bilderna till enheter som stöds på Android-utvecklarnas supportwebbplats. Klicka på nedladdningslänken som motsvarar enheten under avsnittet ”Nedladdningar”.

När bilden har hämtats på datorn använder du ett verktyg från tredje part som 7zip för att extrahera allt innehåll till C:adb.

Konfigurera din Android-enhet
Innan du kan installera Android O på Pixel- eller Nexus-enheter måste du aktivera utvecklarläget på enheten genom att göra följande:

Öppna Inställningar.

Välj på Om telefon.

Tabb på Byggnummer ca 7 gånger tills du ser meddelandet ”bli en utvecklare”.

Välj Utvecklaralternativ på huvudsidan Inställningar.

Aktivera OEM-upplåsning och USB-felsökningsväxlar. Med de här alternativen kan du snabbt låsa upp enheten med ett enda kommando, och du kan skicka filer från datorn till din Android-enhet.

Om du vill blinka enheten med den nya förhandsversionen av Android O stänger du av telefonen eller surfplattan, ansluter den till datorn med en USB-datakabel och gör följande:

Slå på enheten med fastboot med hjälp av att trycka och håll ned volymknappen och strömbrytaren på nexus 6P, Nexus 5X, Google Pixel, Google Pixel XL och Google Pixel C.

På datorn bläddrar du på följande sökväg och letar reda på filen flash-all.bat:

C:adb
Högerklicka på filen flash-all.bat och välj Kör som administratör.

Inuti adb mappen, håll ner skift-tangenten, högerklicka på ett tomt utrymme, och välj ”Öppna kommandofönstret här”. Du kan också alltid öppna Kommandotolken och navigera till C:adb.

Skriv följande kommando för att kontrollera att enheten har anslutning till datorn och tryck på Retur:

fastboot-enheter
Om kommandot returnerar telefonens serienummer fungerar allt OK hittills.

Skriv följande kommando låsa upp bootloader och torka allt på telefonen och tryck enter:

fastboot blinkande låsa upp
Skriv följande kommando för att låsa starthanteraren igen när Android O har installerats på enheten och tryck på Retur:

fastboot blinkande lås
När du har slutfört stegen kan du börja använda Android O på enheten. Det bör noteras att för att avinstallera en developer preview för att återställa till Android Nougat måste du göra en fullständig enhetsåterställning, som tar bort alla data, appar och inställningar.