Categories
Vetenskap

Pyramider i Kina

Införandet
Tidiga berättelser om pyramiderna i Kina började runt andra världskriget. En amerikansk flygvapenpilot vid namn James Gaussman ska ha sett en vittoppad pyramid under en flygning mellan Kina och Indien 1945. Walter Hain, en författare och vetenskap författare, rapporter i hans hemsidor (se hans artikel nedan) hur Gaussman beskrev sin första observation av pyramiden. ” Jag bankade för att undvika ett berg och vi kom ut över en nivå dal. Rakt ner låg en gigantisk vit pyramid. Det såg ut som något ur en saga. Den var innesluten i skimrande vitt. Det kan ha varit metall, eller någon sorts sten. Det var rent vitt på alla sidor. Det anmärkningsvärda var capstone, en stor bit av juvel-liknande material som kunde ha varit kristall. Det fanns inget sätt vi kunde ha landat, även om vi ville. Vi slogs av det enorma i saken.” Berättelsen plockades därefter upp av New York Times, som körde en berättelse om pyramiden den 28 mars 1947. Överste Maurice Sheahan, Far Eastern chef för Trans World Airlines gav en intervju säger att han hade sett en gigantisk pyramid 40 miles sydväst om Xian. Två dagar efter rapporten publicerade samma tidning ett foto, som senare tillskrevs Gaussman.

Världens största pyramid ryktas vara i Qin Lin län i en ”förbjuden zon” i Kina, uppskattas till nästan 1000 ft hög och gjord av beslagtagen jord och lera, och innehar stora gravar. Den kinesiska govt har länge förnekat förekomsten av 100 eller så pyramider om den ökande turismen till Xian gravar området (Terracotta armén) hotar sekretessen med turister klättra 25-100m pyramiderna för sig själva.

Regeringen har planterat träd på dem för att dölja dem också. Efter att helt förneka deras existens, erkände regeringen slutligen att existensen till Nya Zeeland författaren Bruce Cathie av några ”trapetsoid gravar”, men en mytomspunnen vit pyramid 1000 ft hög har bara någonsin setts av några västerlänningar detta århundrade. Här är ett utdrag ur en bok:

”Jag letade efter en pyramid som sades ha varit, en gång, många årtusenden sedan, mångfärgade, och att nu vara en dammig vit. Detta var en pyramid som, legenden har det, stiger till den häpnadsväckande höjden av 1000 meter – fyra femtedelar höjden av Empire State Building. Inte bara var denna extraordinära struktur sägs vara den största pyramiden i världen (Giant Pyramid i Egypten, som jämförelse, stiger bara 450 meter); men i dalarna som omger den, sades det finnas dussintals andra pyramider, vissa stiger till en höjd nästan lika stor.

Fram till nyligen har kinesiska tjänstemän avvisat alla frågor om dessa pyramider och alla förfrågningar om att se dem. Och ändå, under detta århundrade, har en viss mytologi vuxit upp omkring dem. En amerikansk näringsidkare, snubblar på dessa fantastiska strukturer i 1912, frågade hans buddhistiska munk-guide om dem. Han fick veta att 5000-åriga klosterdokument inte bara innehöll information om dessa pyramider, men sade pyramiderna var extremt gamla när dessa register gjordes.